Историја

Предшколска делатност на територији oпштине Вождовац има дугу традицију и датира још из периода између два светска рата. Прво обданиште ”Свети Никола” на нашој општини основано је у фебруару 1932. године и налазило се на адреси Војводе Глигора бр.105 (садашња Устаничка улица), на Душановцу. Објекат је срушен после Другог светског рата, током реконструкције потеза Устаничке улице.
Обданиште „Краљевић Томислав“ отворено је у марту 1935. године. Објекат се налазио у улици Јове Илића, у Чиновничкој колонији у оквиру предграђа Краљице Марије.
У периоду између два светска рата започето је стварање инфраструктуре предшколских установа на територији града Београда које ће послужити као база за даљи развитак годинама након Другог светског рата.
Институционално збрињавање деце на територији општине Вождовац почело је 1944. године. Према подацима са којима располажемо, у то време спомињу се три објекта у којима је боравило 20 деце. Тада је било 35 запослених, а данас у нашој установи ради преко 800 запослених распоређених у 33 објекта.
Кроз своју дугу традицију предшколска установа „Чика Јова Змај” је своју организацију, обим и мрежу објеката прилагођавала потребама становника општине и њеном урбаном развоју. Тако долазимо до почетка развоја установе њене професионализације, организације и званичног оснивања 1966. године ,када Установа почиње да функционише као јединствена организациона целина у чијем саставу су сви вртићи на територији општине Вождовац, под називом „Дечије обданиште Чика Јова Змај”.

У периоду од оснивања па до краја осамдестих година прошлог века, установа је функционисала кроз три ООУР-а (Основна организација удруженог рада) ”Дизниленд”, ”Шећерко” и ”Брезе” који се крајем осамдесетих интегришу у једну целину и постају Предшколска установа „Чика Јова Змај ”.
Свој највећи развој и експанзију капацитета и објеката предшколска установа “Чика Јова Змај” доживљава током седамдестих и почетком осамдесетих година када установа постаје богатија за
наменски грађене објекте ”1001 радост “, ”Дизниленд”, ”Невен”, ”Љоља”, ”Брезе”, ”Шећерко”, ”Бисери”, ”Чика Андра 2 ”, ”Сестре Букумировић ”, ”Чика Јова Змај 1”, ”Чика Јова Змај 2” и ”Плави чуперак” који у каснијем периоду постају препознатљиви, али и синоним за модерно предшколство.

Следећи нашу мисију и визију, а то је бити партнер и подршка породици, седамдестих година били смо једни од ретких који су имали путујући аутобус ”Полетарац”, вртић на точковима за децу у подавалском подручју.

Почетком 21. века установа је наставила свој развој ширењем капацитета и објеката у подавалском подручју, као и у новонасталом насељу Степа Степановић где се налази наш највећи и најсавременији објекат ”Мала сирена”.
У складу са савременим вредностима прилагођених новим генерацијама истовремено се трудимо да нашу дугогодишњу традицију и историјат сачувамо од заборава што најбоље показује наша жеља да најмлађи објекат отворен у марту 2024. године назовемо по нашем старом котрљајућем другару аутобусу ”Полетарац”.
Идемо даље…