Нутриционисти

Исхрана деце у предшколској установи „Чика Јова Змај“ заснива се на принципима правилне, избалансиране исхране која обезбеђује енергетске, градивне и заштитне материје неопходне за правилан физички и психомоторни раст и развој детета и темељ је доброг здравља одрасле особе.
Припрема оброка одвија се у две централне и једној самосталној кухињи, као и у 33 дистрибутивне кухиње широм општине Вождовац.
Оброци су распоређени на одговарајући број дневних оброка (доручак, ужина, ручак и воћна ужина) са правилним временским размаком.
Исхрана у предшколској установи има и корективну улогу породичне исхране и у складу је са прописима који уређују област предшколског васпитања и образовања, здравствене заштите и безбедности хране a у складу са следећим начелима:
– рационална исхрана – исхрана која обезбеђује адекватан енергетски унос у односу на узраст и пол
– оптимална исхрана – добро избалансирана исхрана која обезбеђује све хранљиве састојке и заштитне материје у одређеним количинама и процентуалним односима,
– разноврсна исхрана – која обезбеђује дневну заступљеност свих група намирница, разноврсна јела без честог понављања, при чему се предност даје биолошки вредним намирницама,
– сезонска исхрана – која подразумева заступљеност намирница зависно од годишњег доба
Тим који се бави исхраном у нашој предшколској установи састоји се од сарадника за исхрану нутриционисте-дијететичара који планира, организује и унапређује исхрану, технолога који води бригу о здравственој исправности намирница, кувара и сервирки који су ангажовани на припреми и расподели хране.
Велику улогу у исхрани имају и васпитачи и сестре-васпитачи, који у непосредном раду са децом доприносе усвајању правилних навика приликом обедовања, упознавање деце са намирницама и важности истих за њихово здравље и развој, кроз свакодневни рад и разне активности организоване на тему исхране.
Обезбеђивање безбедне и здраве хране задатак је нас који у свакодневном раду, свако из свог домена посла, доприносимо заједничком циљу, а то су здрава, задовољна и безбрижна деца. Ту смо да их едукујемо, упозоримо, усадимо здраве навике које ће касније имати утицаја на живот одрасле особе.