СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Поводом  обележавања 20. новембра, Светског дана детета, у ПУ „Чика Јова Змај“ биће реализоване активности које промовишу добробит деце и њихова права. Овај дан обележићемо као дан пријатељства, љубави и толеранције према деци и међу децом. На одраслима је да осмисле, подстичу и промовишу права деце, али и да укључе и подрже децу  да кроз различите активности  препознају и оснаже  своја права и права других.

Поштована децо и одрасли, погледајте постере који су у нашим вртићима израђени поводом Светског дан детета.

 

У другој старијој групи у јаслама „Шећерко” реализовано је више различитих активности на тему „Поврће”. Децу смо подстицали на активно учешће у игри и активну употребу говора.

Нацртали смо контуре различитог поврћа ( купус, шаргарепа, паприка, парадајз, краставац...). Са децом смо најпре разговарали о поврћу , подстичући их да именују поврће, препознају га, разговарају о укусима. Такође смо их подстицали да уоче разлику „исто а различито” по неком својству нпр. иста боја а различито поврће (купус, краставац), исто поврће а различита боја (паприка црвена-зелена).Воштаним бојама деца су бојала поврће. Затим смо од глине правили поврће и корпе. Темпером су бојали поврће у одговарајућу боју а корпе по сопственом избору.

На овај начин смо деци омогућили коришћење разноврсног ликовног материјала и разне могућности изражавања (бојење, шкрабање, обликовање), подстицали развој фине моторике шаке, координације око-рука, богатили сензо-перцептивна искуства.