СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Поводом  обележавања 20. новембра, Светског дана детета, у ПУ „Чика Јова Змај“ биће реализоване активности које промовишу добробит деце и њихова права. Овај дан обележићемо као дан пријатељства, љубави и толеранције према деци и међу децом. На одраслима је да осмисле, подстичу и промовишу права деце, али и да укључе и подрже децу  да кроз различите активности  препознају и оснаже  своја права и права других.

Поштована децо и одрасли, погледајте постере који су у нашим вртићима израђени поводом Светског дан детета.

 

Фина моторика је способност да се праве ситни покрети руком уз задржавање добре координације између прстију и ока. Квалитетан развој фине моторике важан је јер директно условљава успешност деце у графо моторичким активностима.

Како би подстакли развој фине моторике, осмислили смо активност са штипаљкама. У соби смо поставили конопац на конопац на који су деца качила гардеробицу. Ова вештина ни мало није лака за дете, али је јако значајна јер је развој мишића палца и кажипрста важан јер ови мишићи припремају мале руке за нове изазове попут држања оловке и писања.

Деца су показала пажњу и интересовања за извођење ове активности. Осим подстицања развоја фине моторике, значајна је и за подстицање моторичког развоја (истезање целокупне мускулатуре тела).