Поводом обележавања Дарвиновог дана, 6.2.2020. у вртићу „1001 радост“, организована је радионица под називом „Дарвин и алге“.

Циљ ове радионице био је богаћење и подстицање перцептивних искустава кроз различите садржаје као и развијање практичних вештина кроз подстицање мисаоних увиђања. 

Задаци којима је остварен циљ су да деца посматрају, закључују и увиђају, да развијају практичне вештине, испробавају кроз различите идеје, да анализирају сопствене акције.

У радионици је учествовалао 7 узрасних група, различитог узраста. Деца су мотивисана драмском игром васпитача (лик Дарвина), даљу активност водио је гост родитељ, доктор наука Милош Ћирић, кроз презентацију инструмената који нам служе за оучавање бића невидљивих голим оком (алге, микроорганизми). Кроз радионицу употребљавамо двоглед и лупу као претече микроскопа. Инструментима су деца прилазила како би искуствено доживела цео процс истраживања. Алге су приказане и увеличане на видео-биму, где деца дају опис истих кроз своје доживљаје.

Радионица је успешно реализована захваљујући родитељу М.Ћирић, као и свим васпитачима. Сва деца су радо учествовала као саговорници, истраживачи, посматрачи и верујемо да се међу њима крије неки млади научник.