Поред  активности које се реализују у припремној групи: јутарњи круг, календар времена, индивидуални рад са Монтесори материјалима, усмерене активности, графомоторичке вежбе и рад у радним листовима, којима се деца припремају за школу и које они веома воле и често траже.

Током протеклог периода, од почетка школске, до краја календарске године посматрањем деце стекли смо увид да у време слободних активности, најчешће игре које деца бирају су: друштвене игре, игре у центру доктора, игре са кликерима, „изградња путева“, игре са конструкторима и посебно цртања на слободну тему, сецкања папира, прављење разних облика, честитки, маски, лепеза и сл.

 Када су у питању игре на отвореном, најинтересантнији је фудбал на малим головима, где се развија игра као на великим и правим стадионима, са судијом (црвеним и жутим картоном) и навијањем. Затим игре на пењалицама, спуштање низ тобоган, игре у земљи, копања и откривања инсеката, цртање кредама по бетону итд. У месецу октобру, имали смо и акцију сакупљања опалог лишћа, где су деца уживала у уређењу нашег дворишта, сакупљајући лишће на гомиле и посматрајући  њихове разне облике и нијансе боја.

 Оно што је најважније јесте да деца имају право избора на активности и игре које желе, а посебно то што су стасали у једну веома компактну групу.