Током децембра 2018. у јаслама „Љиљан” смо организовали низ активности.

– Новогодишња јелка од папира

Деца и родитељи друге старије групе су почетком децембра код куће израдили различите новогодишње папирне украсе за јелку. Користили су разне материјале којима су улепшали те украсе. Затим су медицинске сестре из групе, Јелена Петковић и Снежана Апци, израдиле јелку од хамер папира и учврстиле је на зид. Мотивисале су децу да украсе лепе на папирну јелку, а свако дете је препознало украсе које је израдило са родитељима.

Остварена је одлична сарадња, а сви родитељи су се код куће потрудили и укључили у игру креативности са својом децом . Ова активност је организована са циљем надограђивања родитељских компетенција и учвршћивања емоционалних веза на релацији дете–родитељ.

 

 – „Наш Снешко” у другој старијој јасленој групи 

У другој старијој јасленој групи, деца и медицинске сестре васпитачи, Јелена петковић и Снежана Апци, направили су Снешка Белића од салвет папира. У уводном делу, деца су цепкала папир, гужвала га и истраживала својства материјала, да би потом  беле салвет папире лепила на понуђену скицу Снешка Белића. У завршном делу активности прикупљала су растурен материјал и поспремала собу, а потом су причали кратку причу о Снешку Белићу .

Активност је реализована са циљем тематског уређења радне собе у којој бораве деца из ове групе, па су малишани са радошћу учествовали. И у будућем плану је окупљање деце и медицинских сестара васпитача око Снешка и причање кратких прича, па ће Снешко на зиду имати и функцију дидактичког средства за развој говора.

 

– Новогодишња креативна радионица

У уторак, 25. децембра, одржана је креативна радионица са родитељима на којој су деца и родитељи свих старијих јаслених група израђивали новогодишње честитке од различитих украсних материјала (штрас, шљокице, перлице и други природни материјала) уз коришћење темпера и фломастера. Тако су настала права мала ремек-дела, украшене честитке, а нека деца су честитке поклонила својим васпитачицама.

Осим креирања честитки за децу и родитеље, медицинске сестре васпитачи су припремиле новогодишњу изложбу са експонатима које су израдиле, како би употпуниле предпразничну атмосферу.

 

– Новогодишња представа 

21. децембра 2018, деца старијих јаслених група су присуствовала позоришној новогодишњој представи, којој је осим деце и медицинских сестара васпитача, присуствовала и стручни сарадник педагог Вера Цвијановић. Деци се допала тема представе у којој је Деда Мраз имао главну улогу. Оно што је оставило најјачи утисак на децу, била је управо његова појава и наравно поклони које је донео (у представи). На наше задовољство, пажња деце је дуго трајала, заправо све време представе су подржавали глумце аплаузима и заједно са њима певушила познате песме на тему зиме, била су концентрисана и усресређена на ток представе.

Након завршене представе, малишани су имали прилику да добију поклоне од Деда Мраза које су за њих припремили родитељи, а Дада Мраз их је уручио.