26. октобра 2018, по сунчаном јесењем дану, деци старије и припремне групе вртића „Чика Јова Змај 2” у пратњи својих васпитача и медицинске сестре на превентиви, пружила се прилика да узврате посету деци вртића „Плави чуперак”.

Акционим планом и пројектом „Културна авантура за предшколце” октобар смо обележили као месец књиге и предвидели низ активности у нашем вртићу, у јаслицама и у посети другим вртићима.

Разлога да нашој деци читамо и негујемо код њих читалачке навике има много:

„Поред тога што Ваше дете док му читате учи и стиче нова знања, памти садржаје прочитаног, читањем му помажете да побољша своју концентрацију али и у сабирању мисли.

Добра књига обогаћује речник и развија машту, добра је за здравље јер прича има свој почетак, средину и крај, структуру која подстиче мозак да повезује узрок, последице и значај догађаја. Читање је далеко од пасивне активности, већ је то свеобухватна вежба за мозак. Док дете замишља догађаје у књизи, причи, његов мозак је врло активан, као да у њима заиста учествује. Покреће се дечја машта, представе, улази се у разне односе и повезивања дечјег искуства и срединских подстицаја што доводи до изузетног подстицаја за дечји развој. Таква активност покретања, призивања сећања, повезивања, предвиђања, маштања а и памћења у току читања детету, може се доказати МР снимцима мозга. Готово увек и после завршетка читања деца и даље остају у прочитаној причи што нам доказују питања деце. За разлику од гледања приче, када детету читамо оно може да нас прекине и постави питање што је добра прилика да упознамо дечја сазнања и интересовања.

Предлажем Вам да пробате и извесно време свакодневно читате деци адекватне садржаје, не само пред спавање и пратите понашање Вашег детета. Верујте запажања ће бити врло корисна!”

(извор: https://www.cikajovazmaj.rs/index.php/saveti/15-citajte-vasoj-deci)

Деца су у атријуму вртића „Плави чуперак” рецитовала песмице, певала, препричавала познате приче или плесала, у зависности од тога који су свој таленат хтела да прикажу.

Као и током претходних посета, разменили смо књиге дечјих цртежа као подсетник на ово прелепо дружење.